Piikit äänihuuliin 14.12.20


Eilen oli pistospäivä Kuopiossa. Jyväskylässä ei ole Foniatria, joka osaisi pistää äänihuuliin botuliinia. Minulta on haastavaa löytää oikea kohta ja toimenpide tuntuu äärimmäisen epämiellyttävältä, koska se kestää kauan. Neula kaihertaa kurkussa ja alkaa yskittää, vaikka ei saisi yskiä. 

Aina ei tule ”täysosumaa” ja vaste on heikko. Joskus tuntuu, ettei apua ääneen tule. Toisinaan osuu niin hyvin, että ääni on monta viikkoa käheä ja heikko. Yleensä kuitenkin koen pistosten auttavan oikein hyvin ja puhuminen on helppoa. Pystyn jopa laulamaan, mikä tuntuu mukavalta. 


Lääkärini Eija Pajunen on todella hyvä foniatri. Hän etsii sinnikkäästi oikean pistoskohdan ja on työssään empaattinen sekä helposti lähestyttävä. Uskon, että minun kohdalla työ tuntuu haastavalta, koska äänihuulet ovat niin ”hakusassa”. 

Eija kysyi minulta, voiko hän kokeilla uutta tapaa. Nenä- ja kurkkulääkärin kanssa pistäisi yhteistyössä sisäkautta äänihuuliin. Tuolloin osuma olisi varma, koska äänihuulet olisivat näkyvissä. Suostuin tähän ja kolmen kuukauden kuluttua minua odottaa tällainen koettelemus. Nielu kuitenkin puudutetaan, joten kipua tuskin tunnen. 

Olisi niin mukavaa olla terve, mutta onneksi saan apua. Pystyn tekemään työni hyvin äänihäiriöstä huolimatta. Työyhteisöni tukee minua ja asiakkaat sekä omaiset eivät äänestäni ole vaivautuneet. Suurin ongelma on ollut oma asenteeni ja pelko puhua! Onneksi häpeä alkaa vähentyä ja olen päättänyt aina avata suuni kun koen siihen tarvetta. En enää niin paljoa välitä vieraiden ihmisten reaktioista jos ääneni on huonona.

Rohkaisen kaikkia joilla on diagnosoitu spasmodinen dysfonia, kokeilemaan botuliunipistoksia. Toimenpide tuntuu pelottavalta, mutta apu ääneen on yleensä huomattava! Oikean annoksen löytäminen voi olla alkuun vaikeaa, mutta löytyessään palkitsee. Ääni saattaa ensimmäisten pistosten jälkeen käheytyä paljon ja tulla lieviä nielemisongelmia. Nesteen nielemisessä joudun välillä käyttämään erilaista tekniikkaa. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan, eikä kannata ihan heti luovuttaa, vaan kokeilla useamman kerran.


Laajavuori 

Vastapäätä kotiani laskettelurinne valmistuu. Puolivälistä voi jo lasketella.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dystonian vaikutukset jokapäiväiseen elämääni

Fysioterapiassa 8.10

Hoito