Fysioterapiassa 8.10

Julkinen terveydenhuoto tarjoaa meille dystoniaa sairastaville botuliinihoidon lisäksi keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Minä koen pärjääväni ilman lääkkeitä, en halua kehittää niihin riippuvuutta. Kaikki muu hoito on omaehtoista, eli omakustanteista yksityisellä puolella. Olen kuullut, että joissain kunnissa tarjotaan maksusitoumuksia myös fysoterapiaan, mikä olisi ensisijaisen tärkeää Dystoniaa sairastaville. 

Päätin viimein alkaa satsata terveyteeni ja varasin ajan Niina Lappalaiselle. Hän työskentelee Jyväskylän Fysioksella ja on erikoistunut neurologiseen fysioterapiaan. Vinkin hänestä sain, kun Jyväskylän Dystoniaosaston liikuntavastaava Johanna  Rahikainen järjesti meille tutustumiskäynnin Niinalle. Hänellä on myös tietoutta ja osaamista faskiakalvojen käsittelystä:

 " Faskia on sidekudosta, joka ympäröi ja menee läpi kehon jatkuvana kolmiulotteisena verkkona. Faskiakäsittelyn tavoitteena on palauttaa faskian toiminta normaaliksi. Pitkäaikaisissa jännitystiloissa faskia jää jännittyneeksi, joten manipulaatiolla ja faskia-hieronnalla saamme palautettua virheasennon takaisin normaaliksi." (Fysios.) https://www.fysios.fi/fysios-terveyskirjasto/sanasto/faskia-kaesittely




Eilinen käyntini oli toinen. Minulla on erittäin jännittyneet kasvojen ja  nielun lihakset. Niina käsitteli niitä, sekä rintarankaa. Myös pallean seudulla on jännityneisyyttä, joka vaikutta hengitykseen. Olkapäissäni ja käsivarsissani on ongelmia ja kiristyneisyytä, niihin Niinan käsittely auttaa hyvin. Olen kokenut lihaksissani sellaista rentoutta, mitä hieronnallakaan ei saada aikaiseksi. Aion jatkaa fysioterapiassa käyntiä säännöllisesti kahdesti kuukaudessa. Siihen minulla on tällä hetkellä varaa vakituisen työpaikkani ansiosta. 

Toivoisin, että  Dystoniaa sairastavia alettaisiin hoitaa kokonaisvaltaisemmin julkisella puolella. Me tarvitsemme säännöllistä fysioterapaa ja hierontaa pitääksemme toimintakykyämme yllä mahdollisimman hyvin. Meille dystareille henkinen tuki sairauden alussa ja myös myöhemmin olisi ensiarvoisen tärkeää. Onneksi Suomen Dystoniayhdistys järjestää vertaistukea ja toimintaa  Dystoniaa sairastaville!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dystonian vaikutukset jokapäiväiseen elämääni

Hoito