Ammatillinen kuntoutus

 

Ammatillinen kuntoutus on tarkoitettu työikäisille, joita sairauden tai vamman vuoksi uhkaa lähivuosina työkyvyttömyys tai heikentynyt työ- ja ansiokyky. Ammatillisella kuntoutuksella parannetaan työllistymisen, työhön paluun ja työssä jatkamisen edellytyksiä. 

Ammatillista kuntoutusta järjestävät Kela, työeläkelaitokset, tapaturma- ja liikennevakuutuslaitokset ja ammatilliset oppilaitokset.

Jos sairaus tai vamma aiheuttaa uhan työkyvyttömyydestä, järjestävät työeläkelaitokset ja Kela ammatillista kuntoutusta työkyvyttömyyden estämiseksi ja työ- ja ansiokyvyn parantamiseksi.

Työeläkekuntoutusta järjestetään työelämään vakiintuneille työntekijöille ja yrittäjille. Kela vastaa työelämään kiinnittymättömien nuorten ja aikuisten ammatillisesta kuntoutuksesta.

Kela järjestää ammatillista kuntoutusta työikäisille myös työ- tai opiskelukyvyn olennaisen heikentymisen perusteella, sekä nuoren ammatillista kuntoutusta ilman diagnoosiperustetta toimintakyvyn olennaisen heikentymisen perusteella.

Ammatillisesta kuntoutuksesta säädetään työeläkelaeissa ja Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetussa laissa.

Kun kuntoutuksen tarve johtuu työtapaturmasta, ammattitaudista tai liikennevahingosta, ammatillisen kuntoutuksen kustannuksista vastaava tapaturma- ja liikennevakuutuslaitokset työtapaturma- ja ammattitautilainsäädännön ja liikennevakuutuslainsäädännön perusteella. ”

( SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ.) https://stm.fi/ammatillinen-kuntoutus

Työ ravintola-alalla oli tuntunut minusta jo vuosia hankalalta. Fyysisesti jaksoin hyvin, mutta koin työilmapiirin ja johtamisen lannistavana. Sain myös kerran liian suuren annoksen botoxia ja pääni ei pysynyt pystyssä. Jouduin hakemaan sairaslomaa, jonka esimieheni koki ”kiukkutteluna”. Tuolloin päätin yrittää, jos pääsisin ammatilliseen kuntoutukseen Dystoniani vuoksi. Koin olevani liian hyvässä kunnossa, mutta yllätyksekseni hakemukseni hyväksyttiin. Työkykyneuvotteluni oli niin hirveän lannistava, etten halua sitä tarkemmin tässä avata. Siinä kuitenkin kyseenalaistettiin ammattitaitoni ja suorastaan huudettiin minulle, kun yritin puolustautua.

Päätin hakea ammattikorkeakouluun sosionomin tutkintoon. Pääsin sisään Iisalmen ammattikorkeakouluun, joka sijaitsee 230 km päässä kotipaikkakunnastani.  Vuokrasin asunnon sieltä ja valmistuin kiitettävin arvosanoin toukokuussa 2019. Varma maksoin asuntoni vuokran, neljä kotimatkaa kuukaudessa ja 30% korotettua eläkettä (kuntoutustukea) koko opiskelun ajan, myös kesäisin. Olen erittäin kiitollinen tästä mahdollisuudesta. Suosittelen kaikille Dystoniaa sairastaville ammatillista kuntoutusta, jos he kokevat, että pystyvät vielä antamaan työpanoksensa työelämässä. Tiedän, että moni sairastaa hankalampaa Dystonian muotoa  ja silloin eläke on paras vaihtoehto. 

 


Kommentit

  1. Hei ! Olen sairastanut n.2 v. Ja olen ex- opettaja (58v.). Saitko tukea koko koulutuksen ajan?
    T. Ari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain tukea koko ajalta, myös kesäisin. Ensimmäisenä kesänä maksettiin kuntoutusrahaa, kun suoritin kaksi kurssia. Sitten tuli muutos, ettei opintoja tarvinnut suorittaa kesällä, vaan tuki maksettiin koko kesältäkin.

      Poista
  2. ARI HUTTUNEN!
    Niin ja onneksi olkoon valmistumisen johdosta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dystonian vaikutukset jokapäiväiseen elämääni

Fysioterapiassa 8.10

Hoito